Deadline

Jenny KH Gustafsson

Det obekväma

http://ajour.se/grekland-har-valt-in-nazister-i-parlamentet-hur-ar-det-mojligt/

Det handlar inte bara om att sätta kaffet i halsen. Slå sig för munnen. Sucka och skaka på huvudet. Det är inte vilken löpsedel som helst. Konsekvenserna blir globala. Och jag har inga svar, men inte fan kan man bläddra förbi och bara hoppas på det bästa. För uppenbarligen finns aktörer som inte ligger på latsidan.

Frasen ”Det som hände under andra världskriget kan aldrig hända igen” blir ett skämt.

Grekland är i ekonomisk kris och några tar på sig rollen att leta syndabockar och vad händer?
Ett parti med samma syfte och retorik som Nazisterna 1939, får sju procent av rösterna, och tar sig in i parlamentet. De är med och bestämmer. Samma personer som pekar ut vilka personer som ska kastas över gränserna.

Är det en dålig parodi? Ett värdsligt skämt?

Medlemmar i detta parti ber journalister på en presskonferens att resa sig upp för ”ledaren” – för att visa respekt. Res dig upp eller lämna rummet. De använder hot och våld. Och dörren öppnas för dem och självklart kliver de in, medan världen ser på.

Det mest skeva är att det görs så uppenbart (kolla bara flaggan) medan vi som inte marscherar och viftar flaggor i led, inte kan hämta oss från chocken – att 1939 faktiskt kan upprepa sig. Människan lär inte av sin historia. Bara när det är lägligt.

Just nu har Grekland det olägligt och landets svåra situation ska inte viftas bort. Men är detta vad som händer med människan när hon trängs in i ett hörn? Blir hat och rasism de facto berättigat?

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: